Studia podyplomowe o kierunku dietetyka

Coraz większą uwagę zwracamy na to co jemy. I bardzo dobrze, bo na nasze zdrowie ma wpływ każdy kęs, który wkładamy do ust i i każdy łyk napoju. Niektóre artykuły żywnościowe nie wnoszą niczego dobrego do naszego organizmu, lecz tylko wabią nas smakiem. A inne są wprost szkodliwe dla nas, ale i tak je często konsumujemy, bo wyglądają atrakcyjnie i ładnie pachną. Często nie wracamy uwagi, że są szkodliwe i wpływają na wagę naszego ciała gwałtownie ją zwiększając. A potem pozostaje odchudzanie, kłopot, stres i wyrzeczenia. Istnieje wiele produktów, których np. dietetyk nie wziąłby do ust. A dietetyk jest specjalistą medycznym od żywienia. Zna się na produktach żywnościowych. Wie, które są zdrowe, a które nam szkodzą, bo bada produkty spożywcze, jak i ich pochodzenie. Zna zasady racjonalnego odżywiania i planowania żywienia indywidualnego, jak i zbiorowego. Dietetyk planuje żywienie dla osób zdrowych, ale także dla osób będących w różnych stanach chorobowych. Jak i osób w różnym wieku. Nadzoruje żywieniem w stołówkach żywienia zbiorowego. Lub w specjalnych okresach życia, jak np. ciąża, czy rekonwalescencja. Dietetyk potrafi zaplanować jadłospis dla osób borykających się z otyłością lub osobami chcącymi przybrać na wadze. Aby dietetyk mógł pracować w wymarzonym zawodzie musi posiadać ukończone studia wyższe, jak licencjat, czy studia magisterskie ukończone na wyższej uczelni medycznej. Podczas studiów ma zajęcia z takich kierunków, jak fizjologia i anatomia człowieka, farmakologia, biochemia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, mikrobiologia, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne i żywienie w chorobach wewnętrznych, jak i żywienie we wszystkich chorobach. Uczy się o interakcji leków z żywnością, o toksykologii żywności, higienie i bezpieczeństwie żywności, technologii żywienia i o wielu jeszcze innych rzeczach, których nie sposób wymienić. Na świecie, a zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych zawód dietetyka jest zawodem bardzo popularnym. W naszym kraju także z każdym rokiem wzrasta jego popularność. Lecz w Polsce wciąż za mało osób korzysta z porad dietetyka, chociaż potrzeby są wielkie. Jeżeli kogoś interesuje temat dietetyka – studia podyplomowe mogą zapewnić mu zmianę kierunku zawodowego. I dzięki nim będzie mógł oddać się swojej pasji i pomagać ludziom potrzebującym pomocy w kwestii żywienia. A trzeba przyznać, że na świecie dietetyka obecnie przeżywa prawdziwy renesans. Z każdym rokiem u ludzi wzrasta większa świadomość dotycząca wpływu odżywiania na zdrowie człowieka. Aby zostać studentem studiów podyplomowych trzeba przejść rekrutację. Studia na kierunku dietetyka nie należą do najłatwiejszych, gdyż podczas nich trzeba zmierzyć się z rozległą wiedzą z różnych dziedzin. Aby ja zdobyć studenci uczestniczą nie tylko w wykładach, ale także w ćwiczeniach laboratoryjnych. Lecz, gdy ukończą studia na kierunku dietetyka, to mogą mieć nadzieję na znalezienie pracy, w której będą zbierać doświadczenie. A potem prosta droga do własnego biznesu. Czyli do otwarcia własnego gabinetu dietetycznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here